Prin definitie, cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.
Din punct de vedere contabil, aceste cheltuieli se inregistreaza cu ajutorul contului 623 ” Cheltuieli privind protocolul ” .
Din punct de vedere fiscal ele au deductibilitate limitata , la 2% din diferenta rezultata dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Prin urmare, baza de calcul se stabileste pornind de la profitul contabil la care se efectueaza ajustarile fiscale, astfel:
Baza de calcul = (Total venituri -venituri neimpozabile ) – (Total cheltuieli – cheltuieli cu impozitul pe profit curent si amanat -cheltuieli de protocol – cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile )
Adesea se face confuzie intre aceste cheltuieli , care se efectueaza in scopul derularii afacerii cu cheltuielile efectuate in scop personal de catre asociati . Un alt aspect practic este cazul unei firme care acorda salariatilor dreptul de a lua masa la un restaurant si care nu va trebui sa trateze cheltuiala aferenta drept o cheltuiala de protocol , ci va trebui sa o impoziteze ca si un beneficiu in natura, asimiland-o cheltuielilor salariale.
Se pune intrebarea: daca aceste cheltuieli sunt doar partial deductibile urmand ca la final de an, o data cu intocmirea situatiilor financiare sa se verifice incadrarea in limitele legale , ce se intampla cu TVA -ul aferent diferentei nedeductibile ?
La sfarsit de an, o data cu stabilirea diferentei nedeductibile, se va calcula taxa aferenta acesteia si se va efectua colectarea ei, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferentei achizitiilor care depasesc plafoanele. Aici se impune mentionarea faptului ca nu se permite deducerea taxei pentru bauturi alcoolice si produse din tutun destinate actiunilor de protocol.
Conform Normelor de aplicare a Codului Fiscal , in sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri (nr.: si prin urmare nu se colecteaza TVA ) daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la Titlul II al Codului Fiscal .
Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale.
Nota contabila aferenta acestei colectari este :
635 ” Cheltuieli cu alte impozite si taxe ” = 4427 ” TVA colectat ”
Cheltuiala inregistrata astfel este nedeductibila.
[…] 4) Cheltuielile de protocol […]